Kyoto, mag ik in u wonen?

Al was het alleen maar om u ook eens mee te maken als er géén hordes toeristen rondlopen. Kyoto was mooi, héél mooi. Elk huisje leek wel mee te doen aan de ultieme voortuintjescontest. Maar er was ook veel volk. Héél veel. Tof volk: vriendjes uit België, mensen van het hostel en iemand die ik 3 jaar geleden leerde kennen in Hong Kong. Minder tof volk: met duizenden tegelijk dezelfde tempel bezoeken. En àllemaal in de illusie verkeren dat we daar alleen zouden rondlopen.

Ik was ongeveer een dikke week in Kyoto, en omdat het altijd leuker is om een stad te leren kennen vanuit de buurt waar ge ‘woont’, overnachtte ik op drie verschillende plaatsen: in Uji, in het noorden en los in Kyoto-centrum.

 

Uji is z’n geld waard

Ik had een foutje gemaakt in mijn planning en kwam eigenlijk al een dag eerder toe dan ik voorzien had. Op goed geluk een ryokan gevonden die niet té duur was, op nog meer goed geluk bleek die te liggen naast de mooiste tempel van Japan. Staat zelfs op de achterkant van de muntstukjes van 10 cent. Uji staat ook bekend om de geboorteplaats van de groene thee, maar voor een matcha latte was ik te laat: na mijn tempelbezoekje waren alle theehuisjes al dicht. Dus recht naar de dichtstbijzijnde noedelplace dan maar.

IMG_Fotofilter_H1

Het mooie aan reizen? Alles wat ge níet plant. Onderweg naar huis kwam ik eenden tegen die met touwen een boot verder trokken, en aan die boot hing een gigantische vuurkorf, en rond dat hele spektakel zaten een stuk of honderd toeristen. Bleek dat een traditionele manier van visvangst te zijn, a.k.a cormorant fishing, a.k.a vogels die vissen vangen, a.k.a Japan op z’n uiterst Japans.

IMG_Fotofilter_H5

Alle 10 cent-stukjes van de wereld konden mij echter niet helpen met… een kredietkaartcrisis. Hoe dat ging?

Ongeveer zo:

Ik: Het is eind augustus, dus ik ga mijn hotels voor de komende weken boeken, want ahja vanaf 1 september heb ik terug recht op mijn volledig krediet.

Mijn bank: Nope.

Blijkbaar kon ik van 1 tot 10 september alleen maar beschikken over het krediet dat ik nìet gebruikt had de vorige maand. Ongeveer 0 yen. Meer krediet aanvragen ging enkel via een beveiligde telefoonlijn, maar dat liet mijn Japanse simkaart niet toe. Bellen met de telefoon van de ryokan lukte ook niet, en zorgde alleen maar voor meer verwarring (bij de kerels van de receptie) en tranen (bij mij). Gelukkig was er een reddende engel van het thuisfront die zich toevallig ook in Japan bevond. Alle arigato’s in de wereld voor Anouk!

De bergen in Kyoto

De mooiste Airbnb ooit. Een beetje The Plant Corner zelfs <3. Enige nadeel: het lag wel echt letterlijk óp een berg. Vandaar dus dat elektrische fietsen huren er supergoedkoop was. En voor ge denkt dat dat iets voor bomma’s is: nope. Ik zou er anders nooit geraakt zijn.

Nadat ik ingecheckt was, had ik afgesproken met Adrien: drie jaar geleden toevallig tegengekomen in Hong Kong, en woont nu in Tokyo. Mijn introvertje vond dat allemaal redelijk spannend, maar met twee Japan-fans bij elkaar ging alles best makkelijk. En stiekem was het ook heerlijk om zelf niet op Google Maps te moeten kijken, en gewoon te kunnen volgen.

Eerste stops: Nijo Castle en Sento Palace. Dat laatste stond eigenlijk niet op mijn eigen planning, maar was dik de moeite: een bizarre blik achter de keizerlijke schermen, en we haalden er met z’n twee ook de gemiddelde bezoekersleeftijd drastisch naar beneden. Tweede stop: Nishijin weaving district. Oké dat hebben we eigenlijk niet gevonden, maar wél bij toeval een oud badhuis dat omgetoverd was tot restaurant/café. Derde stop: Daitokuji Temple. Toekomen tijdens golden hour, maar alles was al toe. En dàn moest ik nog terug de berg op naar mijn Airbnb.

Dag twee dat ik met iemand anders optrok dan mezelf, en ik was al gekraakt. En niet in de goeie betekenis van het woord. Ik werd wakker, stond recht en zakte door mijn knie. Krrrrrr. De rest van de dag verdoofd onder de Dafalgan doorgebracht – ‘t is eens iets anders. Er was een massa volk bij het Golden Pavillion, al iets minder bij Ryoanji – alleen Japanners kunnen trouwens van een zentuin een toeristisch hoogtepunt maken. En dan moest het echte hoogtepunt nog komen: het Bamboo Forest. Zò mooi.

Hartje Kyoto

Alles wat kraakte de dag ervoor, kraakte gewoon nog een klein beetje harder. Ik besloot om nog zo’n full day sightseeing op te geven en gewoon in te checken in mijn supermooi hostel, en op mijn eentje naar Fushimi Inari te gaan. Alhoewel, op mijn eentje: samen met duizenden andere mensen.

Random regendagen in Kyoto, wat doet ge dan? Matcha drinken, wagyu beef eten met Belgische vriendjes in Pontocho Alley, met diezelfde vriendjes in een soort bizarre parochiezaal-met-discolichtjes terechtkomen, naar de overdekte Nishiki market gaan, en bij Hiyoshido de beste shiatsu massage ooit krijgen.

(Stiekem ook Netflix & chillen binnen, want Len Kawaramachi-hostel is een bestemming op zich, maar ssshht).

IMG_Fotofilter_H22

Ahja, en hertjes gaan spotten in Nara. Hertjes, hartjes, hert-verscheurend want ze hadden mijn kaart al na tien minuten uit mijn handen gerukt en verscheurd.

En toen… Was er één dag zon. Dus heb ik op een gigantisch hard tempo alle andere toeristische plekjes gezien die ik nog moest zien. Seriously, ge kunt u niet inbeelden hoeveel hier te zien is.

Blijven gaan.

En gaan.

Ik zou de tempels allemaal kunnen opnoemen, maar ‘t zijn er veel. Als ge er eentje voor u alleen hebt – bij mij was dat Eikando Temple – dan is dat hemels. Als ge overrompelt wordt door toeristen in geisha-district Gion: gewoon een zijstraatje inslaan. Als ge geen zin hebt om in dezelfde restaurantfile te staan als alle Japanners: duik de dichtstbijzijnde izakaya in.

‘t Was wel tof, met andere mensen optrekken – maar het deed mij ook beseffen dat ik al zo gewend ben aan/verwend ben door dat alleen reizen. Gewoon elke dag wakker worden en zelf beslissen wat ge gaat doen… Da’s heel soms een beetje hard werken, maar heel veel puur genieten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: