#IntroTheWild: Hoe ik week 1 overleefd heb

Laat ik het maar meteen zeggen: ik ben geen chille reiziger. Allez, wel in de zin dat ik al wat plekjes op deze wereld gezien heb en er graag nieuwe ontdek. Maar stiekem ben ik altijd een beetje bang. Dus: een overlevingsplan.

1-o7w5Yt6_7NJ-z4krVVYOhg

Stap 1 van het overlevingsplan: acclimatiseren

Dat had ik mijzelf namelijk beloofd. Want geloof mij: met het vliegtuig in Vietnam landen, betekent in een totaal andere wereld terechtkomen. Dus toen de Zweed die op m’n vliegtuig zat (nope, geen Alexander Skarsgard lookalike) voorstelde om een taxi te delen naar centrum Hanoi, was ik in de wolken. Ik had een mooi hotelletje geboekt net buiten het toeristische centrum, iets met veel plantjes, want plantjes = liefde.

1-lYHBpJi32ydjeXBkYiY6dA

Het meisje daar dropte mij vervolgens in het Pho Bo walhalla – en man dat smaakte. Een andere kerel van het hotel – ik mocht hem T noemen, een marketingstudent die ook Facebook ads maakt – nam mij de dag erna mee op een gratis stadstour. Egg coffee in een place die ik anders nooit gevonden had, streetfood uittesten al zittend op mini plastic stoeltjes, Facebook in België en Vietnam vergelijken … dat soort dingen.

 

Stap 2 van het overlevingsplan: weten wat ik mag eten

De lijst met eten waar ik niet zo goed op reageer groeit elke dag. Meteen ook één van de redenen waarom ik graag naar Azië reis: het eten is er niet alleen superlekker, maar ook bijna allemaal zwak-spijsverteringssysteem-proof.

Niet alles kunnen eten én introvert zijn is geen geweldige combo. Case in point: wat vanaf nu door het leven gaat als Het Hanoi Social Club Incident.

Het is dinsdag. Ik ben superblij, want om de hoek van mijn hotel ligt de Hanoi Social Club, een plek waar ze zowaar quinoa serveren. Alleen is er nét de dag dat ik er binnenstap een probleem met de leidingen: hun keuken is gesloten en ze serveren alleen maar Bahn Mi. Ongeveer het enige wat ik in Azië niet kan eten. Daar had ik niet op geanticipeerd (ongeveer 99% van mijn hersenactiviteit wordt gebruikt om op dingen te anticiperen).

Ik ben ondertussen al helemaal geïnstalleerd en fan aan het zijn van het interieur, dus ik durf niet meer weg. Ik denk: ik neem gewoon iets met avocado and everything will be okay. Maar dan blijkt dat broodje toch een heel groot broodje te zijn. Ik neem het vast, ik wil er een hap van nemen en … nope. Nope nope nope. Een dikke klets mayo. Probeer dan maar eens aan San de supervriendelijke Vietnamees uit te leggen waarom dat in se lekkere broodje onaangeroerd op uw bord ligt. Stoem.

1-Emve210Nt6wHCFcYyyqjCw

Stap 3 van het overlevingsplan: toch wel echt een beetje een plan

Dingen dag per dag bekijken, carpe diem-gewijs, ik kan dat niet. Ik plan mijn week altijd volgens energieniveau: drukke sociale dagen afwisselen met avonden alleen thuis zitten en niksen. Niet omdat dat gewoon de max is, maar omdat mijn systeem anders overbelast geraakt.

Dus: een plan. Ze zeggen altijd dat schrijven schrappen is, maar reizen is óók schrappen. Er is letterlijk zo veel te zien dat FOMO achter elke bont gekleurde en naar streetfood geurende hoek schuilt. Keuzes maken is echt niet mijn sterkste kant, dus trok ik naar Friends Travel Vietnam, a.k.a een sympathieke Hollander in Hanoi. Klinkt bijna als de titel van een Suske & Wiske strip, ik weet het.

Z’n Vietnamese vrouw luisterde naar mijn dilemma’s: naar de rijstvelden in Sapa? Naar Ninh Bin? Of toch maar gewoon naar Halong Bay? Het werd het laatste – maar dan wel de full option met overnachting op een eilandje tegenover Cat Ba.

Eigenlijk was dat gewoon twee dagen chillen met een bende van 15 Hollanders – we zijn quasi geen andere mensen tegen gekomen. Epic, ik zweer het u. Met twee bootjes in de baai. Niet zeeziek geweest en alleen maar lekker vers eten. En een apart hutje voor mij alleen, om efkes te bekomen. Het zachtjes ruisen van de zee en ik, het blijft a match made in heaven. De foto’s hieronder spreken voor zich, denk ik.

Cliffhanger voor de volgende keer: mijn eerste encounter met het hostelleven … Spannend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: